La Mulţi Ani, Tamron!
În luna Noiembrie a anului 1950, o nouă companie avea să ia fiinţă în Japonia. Aceasta a fost fondată de Takeyuki Arai şi se numea Taisei Optical Equipment Manufacturing.
Pentru început, noua companie fabrica lentile pentru binocluri. Acestea nu erau destinate produselor proprii, ci urmau să intre în componenţa binoclurilor altor producători. Însă aceste lucruri aveau să se schimbe: după retehnologizarea liniilor de fabricaţie, compania a început să producă primul său model de binoclu.
Industria fotografică se afla în plină dezvoltare, prin urmare noua companie a găsit ca oportună abordarea acestui segment. Astfel, în 1957 avea să fie lansat primul obiectiv al micii companii, destinat aparatelor foto SLR. Acest obiectiv se baza pe o montură nouă, care a devenit un standard în industrie. Montura este cunoscută şi folosită şi acum, sub numele Montura T.
1961 a fost un an de referinţă pentru japonezi, deoarece au început producerea primului obiectiv tele zoom cu preţ accesibil, destinat utilizatorilor de aparate foto SLR. Practic, acesta a fost zoomul care a “deschis drumul” şi a dezvoltat gustul publicului pentru asemenea sisteme optice. După acest început promiţător, au mai urmat şi alte obiective, de această dată pe montura A-Matic. Aceste obiective permiteau controlul automat al diafragmei pe mai multe tipuri de SLR-uri.
Numele de astăzi al firmei a fost adoptat în 1970. După schimbarea numelui, a urmat o perioadă de inovaţii. În 1976 a fost lansată seria obiectivelor Adaptall, care înglogau sistemul original Tamron de focalizare rapidă. De asemenea, aceste sisteme optice permiteau fotografierea Macro. De aici până la dezvoltarea obiectivelor SP (Super Performance) nu a mai fost decât un pas.
Din anii 80, compania a început să se dezvolte mai rapid. Au urmat noi filiale în Germania, China, India şi Rusia. În anii 90, Tamron a câştigat numeroase premii internaţionale pentru obiectivele produse. Primul obiectiv premiat a fost SP AF35-105mm F/2.8, care a fost desemnat drept obiectivul european al Anului 1992-1993). Acest premiu a fost acordat în anul următor tot unui obiectiv Tamron: AF 28-200mm F/3.8-5.6, model care a primit şi premiul Grand Prix Award în anul 1993, oferit de revista Popular Science. Au urmat şi alte premii obţinute pentru obiectivele AF28-300mm F/3.8-5.6, AF28-200mm F/3.8-5.6, AF28-200mm F/3.5-6.3 şi SP AF28-75mm .
În prezent, Tamron ofer[ sisteme optice pentru toate segmentele şi toate mărcile de aparate foto.