„Nopţile cetăţii” la Braşov
În perioada 25 Ianuarie – 5 Februarie 2011, la Centrul Cultural Reduta din Braşov, va avea loc expoziţia de fotografie a artistului Florin I. Crişan. Manifestarea este organizată în colaborare cu Centrul Cultural Reduta şi Cenaclul Literar European.
Expoziţia prezintă aspecte mai puţin cunoscute din viaţa oraşului. Toate fotografiile au fost realizate noaptea sau dimineaţa devreme, când cei mai mulţi dintre locuitorii oraşului dorm. Artistul doreşte să prezinte aspecte inedite ale arhitecturii oraşului, mai greu vizibile ziua şi pe care mulţi dintre trecători le ignoră sau nu le observă. Fotografiile au fost realizate în toamna târzie a anului 2009 şi în cele două ierni care au urmat. Chiar dacă iarna aceasta nu ne-a adus multă zăpadă, florin a reuşit să „prindă” câteva nopţi în care a realizat o parte din lucrările sale.
Fotografiile expuse vă vor introduce într-o lume aproape ireală, dar care se află chiar sub ochii noştri, gata pentru a fi descoperită. Artistul s-a focalizat pe zonele istorice ale oraşului, însă nu a neglijat nici aspectele vieţii moderne, cu arhitectura caracteristică. Unele din lucrările expuse sunt dedicate descoperirii frumuseţilor ascunse ale cartierelor nou construite, cum ar fi Valea Cetăţii.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în foaierul Centrul ui Cultural Reduta, în data de 25 Ianuarie 2011, la ora 16. Vă aşteptăm să ne vizitaţi şi să admiraţi frumuseţile oraşului, ascunse chiar sub ochii noştri.
Despre autor:
Pasionat de fotografie încă din copilărie, Florin a învăţat continuu. Începuturile au fost modeste, primul său aparat foto fiind un compact pe film, fabricat în Republica Democrată Germană. În timp, Florin a trecut rapid prin „era sovieticelor”, apoi a reuşit să achiziţioneze un aparat foto profesional pe film.
Era digitală a fost binevenită, Florin trecând la utilizarea acestui tip de aparatură fotografică încă din 1997. Renunţarea la film a venit, însă, abia în 2004, când tehnologia digitală a ajuns la un nivel care permitea obţinerea unor rezultate potrivite. De altfel, întreaga expoziţie este un tribut dedicat fotografiei digitale: toate fotografiile au fost realizate cu ajutorul unor aparate foto digitale şi au fost tipărite cu ajutorul unei imprimante fotografice.
Deşi a fost membru al fotoclubului braşovean, Florin nu a fost foarte activ ca artist fotograf. Dar lucrurile aveau să se schimbe, odată cu plecarea sa în SUA. În cei şapte ani petrecuţi pe continentul Nord-American, Florin a avut ocazia să înveţe alături de cei mai renumiţi fotografi ai momentului, iar perseverenţa sa s-a concretizat în participarea la câteva expoziţii de grup.
Întors în ţară, Florin a căutat să surprindă frumuseţile României într-un mod artistic. El consideră că ţara noastră are foarte multe frumuseţi care încă nu au fost descoperite, dar care trebuie valorificate. Manifestarea de faţă este şi un început, deoarece este prima sa expoziţie personală în România.