A venit Nikon D600
Deja nu mai e o noutate absolută faptul că mult aşteptatul Nikon D600 a fost lansat astăzi. Din păcate, nu am reuşit să ajung la lansare, deşi mi-am dorit foarte mult. Nikon D600 este un model mult aşteptat, atât de către utilizatorii de Nikon, cât şi de piaţă, în general. Motivul principal este chiar “inima” aparatului: un senzor Full Frame, primul de acest gen care dotează un DSLR “ne-profesionist”.
Dotările acestui nou model nu mai sunt o surpriză pentru nimeni, deoarece acestea au fost intuite şi/sau dezvăluite cu mult timp în urmă. După cum spuneam, senzorul este un Full Frame de 24,3 megapixeli, ajutat de procesorul EXPEED 3. Ecranul are diagonala de 3,2 ţoli şi este fix. Intervalul util al sensibilităţii este cuprins între ISO 100 – 6.400 dar poate fi extins la ISO 50 – 25.600. Sistemul de focalizare are 39 de puncte, iar vizorul optic are o cuprindere de 100%. Cei care doresc să filmeze, pot face acest lucru la diferite rezoluţii şi niveluri de calitate: Full HD la 30cps, 25 cps sau 24 cps; HD 720 p la 60 cps. Sunetul poate fi înregistrat cu ajutorul microfonului încorporat, iar cei care nu se mulţumesc cu acesta pot conecta microfoane externe. Reprezentanţii Nikon spun despre acest model că este cel mai mic aparat foto cu senzor Full Frame şi că obturatorul este testat la 150.000 de cicluri.
Până aici, numai de bine. Să vedem însă, ce se află în spatele specificaţiilor tehnice. Departe de mine gândul de a aprecia calitatea aparatului, deoarece nu am avut ocazia să îl ating. Pot doar să sper că acesta moşteneşte (şi ameliorează) tehnologiile mai vechilor D700 şi D3. Astfel, nivelul zgomotului de imagine ar trebui să fie foarte redus. Cred că limitarea sensibilităţii native la ISO 6.400 este benefică, dacă această valoare asigură rezultate corespunzătoare. Nu trebuie să uităm că Nikon consideră că acest model nu le este destinat profesioniştilor, deşi ştiu cu siguranţă că mulţi îl vor cumpăra.
Oricum, un lucru este sigur:
Nikon D600 va schimba regulile jocului. Nikon intră pe o pistă alunecoasă, creind un precedent bun pentru consumatori, dar periculos pentru piaţă. Consumatorii se aşteaptă la preţuri cât mai mici, dar companiile caută să scadă costurile cât mai mult. Nu în ultimul rând, utilizatorii aşteaptă mereu noutăţi şi performanţe îmbunătăţite. Noul DSLR de la Nikon îi obligă pe competitori să regândească strategiile de viitor, la fel cum a făcut-o D90 cu ani în urmă. Atunci, D90 devenea primul DSLR capabil să filmeze HD, lucru care a dus la schimbarea pieţei. Atunci, marea victimă a fost Olympus, care nu a reuşit să se adapteze. Oare se va repeta acest fenomen?
Personal, nu mă miră faptul că noul D600 nu are un ecran mobil. Pentru a face posbiil acest lucru, D600 ar fi trebuit să fie mai mare, iar specialiştii în marketing ai companiei nu ar fi dorit asta. Mărimea este unul dintre criteriile principale care deosebesc un DSLR pentru amatori de unul pentru profesionişti. Şi de asemenea, nu mă surprinde nici faptul că D600 arată mai degrabă a D90 redesenat, decât a D700 îmbunătăţit. În final, este şi aceasta o decizie de marketing.
Tot ce îmi rămâne de făcut acum este să aştept ca aparatul să devină disponibil pentru teste. Atunci şi numai atunci voi putea să îmi fac o părere despre noul model. Un lucru este sigur însă: deşi zvonurile despre D600 circulau de multă vreme, ceilalţi jucători ai pieţei au fost prinşi oarecum pe picior greşit. Singura companie care pare să fi luat atitudine este Sony. Aşteptăm replica din partea Canon.