Nikon a lansat D3300
Ieri, la showroom-ul eMag din Crângaşi, Bucureşti, a avut loc lansarea celui mai nou DSLR Nikon: D3300. Noul Nikon D3300 este un DSLR compact, destinat celor fotografilor amatori şi celor care călătoresc mult.
Nikon D3300 este, în mod firesc, continuatorul seriei pentru începători, un model care se situează după D3200, atât în oferta Nikon, cât şi din punct de vedere al performanţelor şi dotărilor. Aparatul foto în sine constituie o inovaţie, însă aduce elemente care ăl plasează „în actualitate”. Cu acest model, Nikon şi-a actualizat gama pentru începători, aducând-o în pas cu noile cerinţe şi tendinţe de pe piaţa foto. Prin urmare, D3300 pare să fie mai mult o actualizare a lui D3200, decât un model nou în sine.
Acelaşi senzor, fără Low Pass
Nikon D3300 beneficiază de un senzor de 24,2 megapixeli, care nu este nou pentru DSLR-urile companiei. Inedit este însă faptul că acesta nu este protejat de un filtru Low Pass. Specialiştii companiei au ales această variantă pentru a permite senzorului să redea maximum de calitate posibil. Elimineare filtrului Low Pass este o tendinţă generală în industrie, fiecare producător facând eforturi pentru a îl elimina. Am văzut deja că, în cazul noilor modele Nikon (D800E, D5300) metoda funcţionează foarte bine. Diferenţa de calitate dintre imaginile realizate cu ajutorul lui D800E faţă de cele capturate cu D800 nu este spectaculoasă, dar poate fi măsurată. Fotografii care, în trecut, obişnuiau să se îngrijoreze cu privire la apariţia efectului Moire nu au de ce să se teamă: defectul a fost eliminat pe alte căi, hardware şi software.
Mai mic, mai practic
Noul Nikon D3300 este mai mic decât predecesorul său. După cum era de aşteptat, este şi mai uşor. Aceasta este o veste bună pentru cei care călătoresc mult şi au nevoie de un aparat foto mic şi uşor. La gabaritul redus contribuie şi faptul că acum, noul DSLR se livrează cu un nou obiectiv kit. Este vorba despre un nou 18-55mm f/3,5-5,6 VRII, mult mai mic şi decât modelul precedent. Noul obiectiv kit este acum dotat cu sistem de blocare, care previne extinderea sa accidentală. De asemenea, sistemul permite şi o bună stocare a sistemului optic.
Pentru a reduce şi mai mult dimensiunile noului model, acesta nu este dotat cu ecran mobil. Nici nu ne aşteptam la aşa ceva, ecranul mobil fiind o caracteristică a claselor superioare. Absenţa ecranului mobil nu este un dezavantaj major, deoarece ecranul de 921.000 pixeli şi diagonala de trei ţoli are un unghi de vizionare de 170 de grade, fiind astfel uşor de operat din multe poziţii.
Performanţe îmbunătăţite
Este adevărat că nu putem spune că acest model este unul revoluţionar, dar performanţele sale sunt mult îmbunătăţite faţă de modelul precedent, aducându-l pe D3300 în pas cu concurenţa. Intervalul sensibilităţii a fost extins până la ISO 12.800, permiţând astfel mai multă flexibilitate în lucru. Senzorul de imagine este secondat de un procesor EXPEED 4, care asigură procesarea rapidă a imaginilor. Asftel, viteza rafalei a crescut, D3300 fiind capabil de a trage cinci cadre pe secundă. Tot datorită procesorului, a fost posibilă şi ameliorarea performanţelor în ceea ce priveşte zgomotul de imagine.
Sistemul de focalizare a rămas în 11 puncte, fără niciunul în cruce. Din fericire, punctele de focalizare sunt plasate astfel încât să acopere toate zonele utile unui fotograf amator. Tot fotografilor amatori le este destinat şi modul de lucru Ghid. Acesta nu este nou, dar beneficiază de funcţii noi. Una dintre acestea este posibilitatea de a edita imaginile direct din aparatul foto. O altă funcţie demnă de menţionat este fotografierea de noapte.
Cei care doresc să realizeze efecte creative direct din aparatul foto, pot face acest lucru cu ajutorul filtrelor să efectelor speciale. Acestea pot fi apelate comutând rotiţa modurilor pe Effects. Pe lângă efectele deja cunoscute, Nikon a adăugat modurile Super Vivid, Pop, Photo Illustration şi Easy Panorama. Noutatea interesantă aici este faptul că toate eefectele speciale pot fi aplicate în timp real, înainte de fotografiere, deoarece sunt vizibile în modul Live View.
Interconectare şi accesorii
Trăim în „era wireless”, iar Nikon D3300 nu putea să facă opinie separată. Noul DSLR poate fi conectat wireless la orice dispozitiv mobil, însă pentru aceasta este nevoie de un adaptor care poate fi achiziţionat separat. Adaptorul se ataşează cu ajutorul mufei special concepute. După stabilirea conexiunii, utilizatorii pot transfera fişierele către telefoane inteligente, computere sau tablete. Tot cu ajutorul acestui sistem, tebleta sau telefonul inteligent pot si utilizate şi ca telecomandă pentru noul DSLR.
În practică
Prezent la lansare, am avut ocazia să testez noul DSLR. În mână, acesta este foarte uşor. Utilizatorii obişnuiţi cu DSLR-urile profesionale masive, vor fi oarecum descumpăniţi. Odată trecut acest moment, am găsit rapid tot ce căutam prin meniuri. Meniul noului DSLR este similar cu cel al modelelor precedente, astfel încât tranziţia se poate face foarte facil. Deşi uşor, aparatul stă bine în mână, datorită zonei de prindere generoase şi bine acoperită cu cauciuc.
Am făcut câteva fotografii test cu diferite valori ale sensibilităţii şi expunerii. În modul Balans de Alb Automat, aparatul s-a comportat foarte bine, în ciuda iluminatului foarte dificil din sală (lumină naturală plus becuri incandescente şi tuburi fluorescente). Imaginile rezultate prezintă o tentă galbenă, care se observă doar pe zonele negre. Aceasta este normală pentru un astfel de iluminat şi se înscrie în limite tolerabile.
Sistemul de focalizare este bun, făcându-şi treaba decent. Totuşi, în lumină slabă, aceste ezită mai mult decât mă aşteptam, mai ales atunci când se utilizează modul de vizare Live View. Aici putem spune că de vină este şi obiectivul puţin luminos. Probabil că performanţele sistemului de focalizare sunt mult mai bune dacă se lucrează cu obiective luminoase. Pe de altă parte, publicul căruia i se adresează acest aparat nu va cheltui niciodată suma necesară achiziţionării unui obiectiv luminos. Am fost mulţumit şi se capacitatea lui D3300 de a filma. Aparatul poate realiza clipuri video de până la 1080p, iar cadenţele maxime sunt de 50p şi 60i. Astfel, chiar şi utilizatorii pasionaţi de sport şi acţiune pot filma în siguranţă, cu condiţia să existe suficientă lumină.
Nikon D3300 a fost lansat pe piaţă într-un moment în care producătorii par să nu se mai preocupe atât de mult de megapixeli, ci preferă să se concentreze asupra aspectelor cu adevărat utile: rezoluţie, calitatea imaginii, dotări. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, pentru că în final, consumatorii sunt cei care au de câştigat. Mai rămâne doar să primim noul Nikon D3300 la teste, pentru un review complet.